Reseptejä, ohjeita, how to...

 Karjalanpiirakat

Ohje Sunnuntai ruisjauhopussin kyljestä:

Täyte:
5dl vettä
2,5dl puuroriisiä
1l maitoa
3/4 tl suolaa

Keitä riisipuuro.

Kuoritaikina:

2dl kylmää vettä
1tl suolaa
5,5dl ruisjauhoja

Sekoita taikina tasaiseksi ja leivo siitä tanko. Jaa tanko 30 palaan. Pyörittele jokainen pala palloksi ja litistä kuvan mukaiseksi kakkuseksi. Pistä kakkuset jauhojen kera muovin alle, jotta säilyvät kaulittaessa kosteina.
Kaulitse pulikalla ohueksi letuiksi. Tässä kannattaa käyttää reilusti jauhoja, sillä taikina tarttuu pöytään.

Laita noin ruokalusikallinen puuroa jokaiselle letulle ja taita ensin sivuilta reunat puuron päälle. Itse aloitan rypyttämisen ensin keskeltä edeten toiseen päähän ja sitten rypytän toisen pään. Rypyttäminen vaatii harjoittelua, joten ei pidä hermostua jos piirakoista tulee ensin hieman muotopuolia.

 Rypyttäminen vaatii harjoittelua. Nipistä hieman taikinaa sormien väliin, niin että saat aikaiseksi pienen poimun. Siirry eteenpäin ja tee sama noin puolen sentin päähän edellisestä poimusta.

 Leivonnassa kannattaa käyttää reilusti jauhoja.
 Piirakat eivät kohoa uunissa, joten voit laittaa ne pellille vieri viereen.

Piirakat paistetaan kuumassa uunissa eli 275 asteessa. Paistoaika uunista riippuen on noin 15 minuuttia. Kannattaa pitää silmällä leipomuksia ja ottaa pois kun ovat kauniin ruskeita.
Itse käytän voiteluun pelkkää voita. Ei siis mitään margariineja tms. Ohjeessa käytetään vesi-rasvaseosta, mutta mummoni opetuksen mukaan, oeikeaa voeta.
Voitele piirakat kuumina!

Nämä herkut voi syödä ihan paljaaltaan, mutta munavoi kruunaa nautinnon.

Munavoi:
Syöjistä riippuen 1-5 munaa, itse teen yleensä 1 muna per syöjä, niin ei varmasti lopu kesken. Voita laitan noin 50g viiteen munaan. Ja tähänkin siis mummon oppien mukaan oikeaa voita. Kevennetty versio syntyy korvaamalla voin raejuustolla ja pienellä määrällä kevytlevitettä.
Nämä ovat sitten makuasioita...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti